tag:blogger.com,1999:blog-7326672.post4698480002733876617..comments2024-03-16T17:58:04.652+08:00Comments on Tea Masters: Packaging of tea samples and Guanxi ChaTeaMastershttp://www.blogger.com/profile/02433657904904185875noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-7326672.post-8105957723785633362007-09-13T20:30:00.000+08:002007-09-13T20:30:00.000+08:00Stephane,Thanks for the reply. When I open a new v...Stephane,<BR/><BR/>Thanks for the reply. When I open a new vacuum-sealed bag of tea (yes we love the ssssss sound), the tea has less fragrance than I expect, and there is a vague smell of plastic. It may be because outside air has just gone into the leaves, and so there is no aroma coming out. (?)<BR/><BR/>It is a high mountain tea, so the tea itself is of reasonable quality. When I steep the tea, there are no foreign flavors, it is very good.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7326672.post-5403691753260736552007-09-12T15:50:00.000+08:002007-09-12T15:50:00.000+08:00I am v sensitive to chemical smells. I am conside...I am v sensitive to chemical smells. I am considering discarding a decent tea only because I suddenly noticed "something" after it was steeping for some days (cold tea in fridge). I am not skilled enough to know if this is from the tea or the packaging but my nose tells me it's not right. Now, even when I make the tea fresh (hot) I pick up that chemical smell instantly and I hate it. I recently obtained Japanese tea from Ippodo (Kyoto tea merchant with a v good reputation). This comes in a metal cylinder with a very deep lid - no chemical smell. Perhaps this cylinder is enough to isolate the tea AND to avoid plastic problems for Chinese / Taiwan teas too ? Of course, the cylinder will cost more and many sizes are required. I may contact Ippodo and ask why they use metal.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7326672.post-22363904230395499692007-09-12T10:12:00.000+08:002007-09-12T10:12:00.000+08:00Eric,plastic bags are sealed by heating the plasti...Eric,<BR/>plastic bags are sealed by heating the plastic so that it sticks together. Some plastic smells necessarily appear during that process. Do they affect the tea? You tell me! This may vary with the quality of the plastic, the strength of the heat and the ratio tea/plastic. And, of course, it varies with how discriminate your nose is. Should someone feel there is a big negative in using these bags, please let me know.<BR/><BR/>Merci Joanthan pour ton témoignage. Il me fait penser aussi à comment j'ai pu obtenir mon Baozhong semi-sauvage lors de ma 3ème visite chez ce fermier:<BR/>http://teamasters.blogspot.com/2006/11/le-baozhong-nouveau-est-arriv.html<BR/><BR/>Mon ami me disait vendredi soir qu'il fallait 5 achats pour que la confiance s'établisse avec un fermier.TeaMastershttps://www.blogger.com/profile/02433657904904185875noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7326672.post-79708684938127874552007-09-12T09:17:00.000+08:002007-09-12T09:17:00.000+08:00Guanxi cha...ça me rappelle mon voyage à guangzhou...Guanxi cha...ça me rappelle mon voyage à guangzhou l'année passée. Lors de ma dernière visite chez le marchand de thé préféré de mon ami chinois, il m'a donné les quelques grammes qui lui restait d'un anxi tie guan yin de haute montagne. Il l'avait lui-même roulé à la main et ne le vendait pas dans son magasin (quantité minime et hors de prix).<BR/><BR/>Guanxi cha... ça me rappelle aussi les dire d'un ami propriétaire d'un magasin de thé en Suisse. Il n'obtient jamais la meilleure qualité d'un thé lors de son premier contact avec un producteur chinois. C'est seulement après plusieurs années de relation qu'il accède aux premières qualités. Comme quoi, ce n'est pas toujours l'argent qui ouvre les portes de la qualité; mais en chine c'est avant tout ces relations nommées guanxi.<BR/><BR/>Guanxi...ça me rappelle encore ce que disait ma prof d'anthropologie au sujet de l'utilisation des cartes de crédit et des automates à billets en chine. Si leur utilisation est si minime c'est principalement à cause des guanxi. Plus facile de profiter des avantages d'un guanxi avec un(e) banquier(ère) que d'entretenir une relation chaleureuse avec un automate!<BR/><BR/>Tout ceci pour soutenir ce que tu écris Stéphane: c'est dommage de réduire les guanxi à une simple pratique de corruption.<BR/><BR/>Et merci, ça m'a rappelé de chouettes souvenirs.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7326672.post-467230931355420782007-09-11T21:04:00.000+08:002007-09-11T21:04:00.000+08:00I've been wondering, whenever I open vacuum sealed...I've been wondering, whenever I open vacuum sealed tea bags, there is a smell of glue or plastic (or something?)--does that affect the flavor of tea?Anonymousnoreply@blogger.com