This 4 Seasons Spring (Si Ji Chun) Oolong comes from Ming Jian and was harvested mecanically on November 7, 2006. It is a typical low elevation and low oxidation modern Oolong. Its emphasis is on a very fresh, flowery fragrance with hints of cut grass. This smell disappears very quickly after the cup of tea is swallowed. What remains is a kind of numb feeling of the tongue. It's neither sweet nor astringent.
The brew is nicely clear, transparent. The color is green/yellow and doesn't turn red, even if brewed for long periods of time. Therefore, it is possible to either brew it in a large pot or several times gongfu style. Combined with its low price, it's a good candidate for an everyday light, greener Oolong. Its lack of long aftertaste and long smell would be a defect for a high mountain Oolong. But for an everyday Oolong that you won't prepare and taste with the same intensity and focus, it can actually be an advantage. Better to have a good short flowery fragrance with little aftertaste, than to have an Oolong with a long, but bad aftertaste! This also makes it a good Oolong for beginners: the brewing technique (or lack of) doesn't impact the result too much. Just use just boiled water in a preheated brewing vessel.
Spring freshness is one of main characteristics of Si Ji Chun (hence its name). To feel this freshness, best is to purchase a very recent harvest. 4 Seasons Spring is not a tea that improves with age. That's the reason why I don't always have it in stock, as I try to always offer the latest harvest from either Spring or Winter (the 2 best harvest seasons, even though this tea is picked 4 to 5 times a year!) (Price is the same as the Spring version on my price list).
si vous voulez vous essayer au thé sans que soit pas du thé en sachet ou un thé au " jasmin " ni mettre une somme trop grosse dans un magasin de thé peu scrupuleux sur la qualité , ce thé est fait pour vous .
ReplyDeleteje vais être honnête , je l'ai préfèré en zhong ( 2 gr pour une infusion de 7 min ) qu' en gongfu cha.
je ne vais exposer que mon ressenti en gongfu cha.
dosé à 7 grs dans ma zhuni de 13.5 cl et une eau à 90 degrés.
les feuilles sèches ont une douce odeur coumariné , légèrement beurrée et un pôle " vert "
mises dans la théière rincée et chaudes , les parfums ne sont que plus exquis encore.
il y a une petite note de noisette qui se développe en plus .
lorsque l'ont sent le couvercle de la théière après avoir infusé les feuilles les parfums cités au dessus sont la , suaves , chauds .... c'est plaisant , et on ' a qu ' une hâte , c'est de boire ce délice .
si on pousse l'infusion une amertume rappelant des oléagineux verts comme par exemple la noix verte , la noisette verte etc etc se fait ressentir .ce thé m'a rappelé certain pu'erh sheng jeunes que j'ai bu .
mis à part l' amertume , ce thé offre des goûts comme la noisette , la frangipane , une petite odeur coumarinée , vanillée sympa .
ce qui m'a le plus séduit dans ce thé ce sont les feuilles humide une fois infusées : elles sentent la confiture de tomate verte .
sur le coup je me suis dit que je fabulais sûrement . mais a force de le refaire , je retombe sur le même parfum qui me rappelle mon enfance à la campagne .
donc comme je le disais au début , si vous voulez vous lancer dans le monde des oolongs pour un prix raisonnable ( mis à part les frais de port ) pour la qualité , je vous conseille ce thé , ou si comme moi , vous voulez un thé de tous les jours pour le bureau , pensez à en rajouter dans votre commande prochaine .