This 4 Seasons Spring (Si Ji Chun) Oolong comes from Ming Jian and was harvested mecanically on November 7, 2006. It is a typical low elevation and low oxidation modern Oolong. Its emphasis is on a very fresh, flowery fragrance with hints of cut grass. This smell disappears very quickly after the cup of tea is swallowed. What remains is a kind of numb feeling of the tongue. It's neither sweet nor astringent.
The brew is nicely clear, transparent. The color is green/yellow and doesn't turn red, even if brewed for long periods of time. Therefore, it is possible to either brew it in a large pot or several times gongfu style. Combined with its low price, it's a good candidate for an everyday light, greener Oolong. Its lack of long aftertaste and long smell would be a defect for a high mountain Oolong. But for an everyday Oolong that you won't prepare and taste with the same intensity and focus, it can actually be an advantage. Better to have a good short flowery fragrance with little aftertaste, than to have an Oolong with a long, but bad aftertaste! This also makes it a good Oolong for beginners: the brewing technique (or lack of) doesn't impact the result too much. Just use just boiled water in a preheated brewing vessel.
Spring freshness is one of main characteristics of Si Ji Chun (hence its name). To feel this freshness, best is to purchase a very recent harvest. 4 Seasons Spring is not a tea that improves with age. That's the reason why I don't always have it in stock, as I try to always offer the latest harvest from either Spring or Winter (the 2 best harvest seasons, even though this tea is picked 4 to 5 times a year!) (Price is the same as the Spring version on my price list).
2004 HTC shou pu'er and 2011 Xishuangbanna
18 hours ago
1 comment:
si vous voulez vous essayer au thé sans que soit pas du thé en sachet ou un thé au " jasmin " ni mettre une somme trop grosse dans un magasin de thé peu scrupuleux sur la qualité , ce thé est fait pour vous .
je vais être honnête , je l'ai préfèré en zhong ( 2 gr pour une infusion de 7 min ) qu' en gongfu cha.
je ne vais exposer que mon ressenti en gongfu cha.
dosé à 7 grs dans ma zhuni de 13.5 cl et une eau à 90 degrés.
les feuilles sèches ont une douce odeur coumariné , légèrement beurrée et un pôle " vert "
mises dans la théière rincée et chaudes , les parfums ne sont que plus exquis encore.
il y a une petite note de noisette qui se développe en plus .
lorsque l'ont sent le couvercle de la théière après avoir infusé les feuilles les parfums cités au dessus sont la , suaves , chauds .... c'est plaisant , et on ' a qu ' une hâte , c'est de boire ce délice .
si on pousse l'infusion une amertume rappelant des oléagineux verts comme par exemple la noix verte , la noisette verte etc etc se fait ressentir .ce thé m'a rappelé certain pu'erh sheng jeunes que j'ai bu .
mis à part l' amertume , ce thé offre des goûts comme la noisette , la frangipane , une petite odeur coumarinée , vanillée sympa .
ce qui m'a le plus séduit dans ce thé ce sont les feuilles humide une fois infusées : elles sentent la confiture de tomate verte .
sur le coup je me suis dit que je fabulais sûrement . mais a force de le refaire , je retombe sur le même parfum qui me rappelle mon enfance à la campagne .
donc comme je le disais au début , si vous voulez vous lancer dans le monde des oolongs pour un prix raisonnable ( mis à part les frais de port ) pour la qualité , je vous conseille ce thé , ou si comme moi , vous voulez un thé de tous les jours pour le bureau , pensez à en rajouter dans votre commande prochaine .
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