Thursday, March 01, 2007

A tea dream comes true

I can now call her 'my precious'! This pure silver teapot (995) is now mine! I spent my Lunar New Year vacation in Taichung brewing various teas with it. I also let my wife and mother-in-law blind test the resulting tea: the same Zhu Shan winter Si Ji Chun (of January 2007) came out much better with the silver teapot as with a white porcelain tea competition set, both said. The temperature obtained with the silver teapot was much higher than with porcelain.

From my various tests, I feel that the effect of the higher temperature brings out the 'fresh' fragrances of green Oolong and young raw puerh with more clarity, purity and strength. I thought this good result would only be obtained with the best High Mountain Oolongs, but the cheaper Si Ji Chun Oolong I tried proved me wrong. Good quality and fresh Oolongs of any altitude (and price range) benefit from this teapot.

Besides the material (silver vs porcelain), the other reason why the tea coming out of this teapot was hotter is the volume (20 cl vs 10 cl). A smaller pot will tend to cool down faster than a bigger one. This is not very important if you brew very quickly, but it will have an impact if you brew for longer times. This is the case when you test a tea or when you have a high quality tea that will have more body and aftertaste when you brew it long (instead of being 'just' fragrant when brewed quickly). That is one of the reasons why my 20 cl big Da Bing Ru Yi is a fitting teapot for high mountain Oolong. That's also why you see people pouring hot water on the teapot while the tea is brewing inside.

I'm having a good and busy time now revisiting my various teas with this teapot. There is so much more to say and show about it!

9 comments:

Anonymous said...

Hi Stephane,
That is one stunning teapot!
Elton

Groumpf said...

Bonjour Stéphane,

Jolie, mais tellement extrême ! Le travail semble vraiment délicat.

Maintenant que tu as trouvé la théière de tes rêves, peut-être cherches-tu à te débarasser de tes "vieux pots en terre" ? (on peut toujours essayer, non ?)

Blague à part, je suis curieux de ce que ce matériau peut apporter au thé. Est-ce une différence flagrante ? subtile ?
Est-ce comparable à autre chose ? (différences entre deux argiles...)

Jérôme

Anonymous said...

Congratulations Stéphane ! I hope you will enjoy many many years with it...

Anonymous said...

bonjour stephane , ta theiere est si jolie , si fine ... moi je suis curieux de savois si l argent apporte un gout suplementaire au thé ?( comme les tetsubin rouillés qui adoussicent l eau par exemple ).

~ Phyll said...

That is an extremely beautiful looking teapot, Stephane! Lucky you!

Anonymous said...

Bonjour Stéphane,

J'imagine combien tu es content ! Je me souviens avoir lu ailleurs sur le blog qu'acquérir une théière en argent te semblait un désir quasi inassouvissable ...

Dans le domaine du thé, quel serait ton autre quasi "inaccessible étoile" ?

A bientôt,

Anne

Anonymous said...

Hallo, Stephane!

This is a real beauty of a teapot, congrats.

Did you have to prepare it similar
to how you would prepare a Yixing
teapot or could you use it right away?

I'm very interested to know as I own
a silver teapot myself, but haven't used
it sofar due to lack of knowledge.

Michael

Anonymous said...

Bonjour Stéphane,
Magnifique acquisition ! Merci pour ton blog formidable ! Je viens de passer une bonne partie de mon we à le parcourir ! Je cherche à acquérir des théières qui puissent me permettre d'apprécier au mieux, les oolong que j'affectionnent : Dong ding, Wen Shan Bao Zhong, Li Shan Gao Shan cha + je souhaiterais m'initier aux Pu er. A ce propos, pourrais-tu me guider : un "parcours gustatif" intéressant pour ces derniers, par ex ? Revenons aux théières : je retiens la zhuni Baotaï, la Da Bing Ru Yi et peut-être la Zhisha dont tu nous a vanté les mérites ? Je souhaiterais 1 ou 2 théières pour les oolong (faible à moyenne fermentation ... je n'ai pas eu encore de coup de coeur pour les très fermentés !) et 1 pour les Pu Er, mais lesquels ? Je ne saispas encore ! Comment s'organise une commande ? Quels seraient les délais d'acheminement pour Paris ? Merci pour ton aimable attention. J'attends impatiemment ta réponse ! Hélène

TeaMasters said...

Thanks for everybody's compliments.

Jerome, Bejita, je réponderai à vos questions dans un article plus approfondi. Juste une réponse maintenant: non, je ne vais pas me débarasser de mes théières en glaise!

Anne,
Bonne question! Une autre théière que j'aimerais avoir est une belle antiquité (comme Teaparker en a quelques unes), mais ce n'est pas une priorité actuellement ou bien des coupes (voire même un gaiwan) du 18e siecle en Blanc de Chine de Dehua, Fujian.

En feuilles de thé, je n'ai pas de thé mythique que j'aimerais boire absolument. (Faut dire que j'ai déjà eu l'occasion de boire du Da Hong Pao de ces 4 arbres sur la falaise, considérés un peu -à juste titre- comme le thé le plus légendaire).

Mais en refléchissant bien, ce que j'aimerais, c'est d'aller en Yunnan et faire comme un specialiste de Macao: il organise des expeditions dans les montagnes avec des gens du coin qui lui recoltent les arbres sauvages qu'ils decouvrent. J'aimerais bien me faire faire quelques galettes de cette manière. J'avais pu y gouter et le gout etait fabuleux, fin et interminable.

Hélène,
Envoie-moi un mail à: stephane_erler@yahoo.com pour ta commande