Monday, March 26, 2007

Clôture du concours de commentaires sur les Oolongs de Formose

Je remercie tous ceux qui ont bien voulu participer à mon petit concours. Je crois que c'est David* qui s'est donné le plus de mal avec ses commentaires et ses interrogations. C'est donc lui qui recevra mon echantillon d'Oolong de Hua Gang, le Oolong récolté sur la plus haute plantation de Taiwan.

Chez les Dong Ding, sa préférence est allée vers les plus torréfiés et notamment le 'classique'. Ce n'est pas vraiment une surprise, mais cela souligne bien que beaucoup de thés traditionnels, classiques sont supérieurs leur variations modernes. La majeure partie des Oolongs de Dong Ding vendus actuellement, par exemple, est faite avec une oxidation encore plus légère que celle de ma version 'verger de montagne'. Les fermiers essaient ainsi de s'adapter au goût des consommateurs pour les Oolongs de haute montagne. Mais le résultat est forcément décevant, car la terre peu escarpée de Feng Huang ou Dong Ding n'est pas assez haute et n'a pas les mêmes caractéristiques. Pour faire un Gao Shan Cha vif et pur, il faut l'alternance de haute montagne de nuits fraiches et de journées chaudes en journée.

Pour le Baozhong, les feuilles ne sont pas roulées, car les fermiers de Wenshan se sont inspirés de ce qui se faisait à Wu Yi Shan (Fujian du Nord), alors que dans le centre, les fermiers de Oolong roulés se sont inspiré du Tie Guan Yin roulé d'Anxi (Fujian du Sud). J'ai pu goûter des Oolong de Nantou et d'Alishan fait ouvert comme du Baozhong, mais je trouve cela moins bon que du vrai Baozhong ou du vrai Alishan.

Comme j'ai aussi bien apprécié les notes de Danica, Bejita, Olivier*, Bastien*, Michel et Florian*, j'ai décidé de leur envoyé un petit échantillon de mon nouveau puerh sauvage cru de Lincang de 2006. Celui-ci est tellement fin et pur, que même les buveurs d'oolongs les plus récalcitrants au puerh tombent sous le charme. Mais je vous en reparlerai bientôt...

Note: les personnes dont le nom est suivis d'un astérisque (*) sont priés de m'envoyer un mail avec leur adresse postale pour recevoir leur échantillon. (Je ne fais pas de fichier d'adresse, mais garde juste les bordereaux d'envoi de vos paquets pendant un certain temps.)

5 comments:

bejita said...

comme je l'ai dit je ne voulais pas participer a ce "concours " mais juste affirmer que tes produits sont de tres bonne facture.
la preuve c'est que je vais te repasser une commande d'ici une semaine car je salive sur tes oolongs , et sutrtout ta birque de la cnnp .... miam a bientot ;-)

Michel said...

Quel bonheur de bientot pouvoir découvrir un nouveau prince de la famille Pu ehr.. Merci.

Danica said...

Merci beaucoup pour l'enchantillon et tout sa largesse. I thought (much to my surprise!) that I was tasting something like a high mountain flavor in the back of the Dong Ding. To the point that the Dong Dings were maybe specially grown as low altitude high mountain oolongs. Very clever of those oolong makers!!!

Danica said...

I just tried the luanze oolong from Li Shan (2200 m). Using 4 grams in the silver teapot, I was able to really taste the flavor of this tea. The first brew, (one minute with freshly boiled water) was incredibly deep and rich with an almost nutty, vegetal, protein flavor and a long grassy-floral aftertaste. This is a real high mountain oolong. The second brew was also rich and vegetal, the body and mouthfeel of the tea stand out. For so little tea and so much water, the flavor is surprisingly quite outstanding. The third brew brings out more of a creamy quality with floral notes, but it's losing the intense power of the first two brews. It's still quite delicious though, and extremely easy to drink. The young men who work in my office try the tea and are impressed with its delicious flavor, although one says he prefers his tea a little stronger. There is a long vegetal aftertaste with floral notes; this tea feels fortifying. I'm pushing the fourth brew a little longer than the first three to see what it will yield--a great central creamy vegetal note and soft body and mouthfeel. This tea is fading but it's a great ending. It will probably go one or two more brews...

Danica said...

5g of Jixuan Oolong 'Fake Gao Shan' into the silver teapot-- How this tea could masquerade as the real thing is a mystery: the leaves are much too small and soft. Even on taste alone it doesn't hold a candle to the real Gao Shan; however I think this is easy for me to say as I am using the 1000 watt bulb of the silver teapot. Perhaps with a lot of leaves and an untrained palate one could be fooled for a moment. 1st brew--The most noticeable difference between this tea and the Gao Shan previous is the lack of a strong, vital, vegetal protein note at the center of the tea, around which the floral and green notes play. The next most obvious difference is the thin body of the liquor, despite the bright golden yellow color which is actually quite similar. There is a hint of a floral aftertaste, but it doesn't last long. Maybe 2 seconds. I do not rush to drink another cup. The second time I brew it twice as long, hoping to double the flavor and the aftertaste. The body and mouthfeel of the brew are still thin, there is no protein brightness. More of an aftertaste but still not enough to be satisfying. The third brew is the best, still thin but more floral. Not an exciting tea. The fourth brew I push for almost five minutes. It gives a creamier flavor that gives out quickly. Still not a lot of aftertaste. The fifth brew is just bland. My conclusion is that in the silver teapot, this tea gets crushed by the real Gao Shan. This jinxuan oolong needs all the help it can get-- a lot of leaves, hot water, and I would suggest a zhuni teapot to round out the flavors better. The leaves are small and olive green, low oxidation, a lot of stems and a few buds, evidence of hand-picking. The brew is weak, a sign of plantation growth without (I would guess) a lot of environmental stress, plus I suspect it is grown in somewhat depleted soil as more highly mineralized teas tend to have better flavor. Eh.