Pour les journées froides de cette fin d'hiver, je bois surtout du Hung Shui Oolong, mais il m'arrive aussi de préparer des feuilles de thé oxydées à 100%. C'est du Hung Cha, c'est à dire thé rouge pour les Chinois, mais du 'black tea' pour les anglophones. Or, comme la classification par couleurs (blanc, jaune, vert, vert-bleu, rouge et noir) comprend aussi le thé noir (avec le puerh, par exemple), je préfère parler de thé rouge.
La porcelaine convient bien à ce type de thé. J'utilise donc ma porcelaine blanche 'ivoire': zhong et coupes 'fleurs'. Les couleurs chaudes du Cha Bu et des ustensiles combattent le froid ambiant. Je joue aussi un peu au 'rouge et noir' avec ce bol à émaille noire de David Louveau et mon bateau à thé qui remplace la soucoupe (cassée) de mon zhong, histoire de mettre de la passion et de l'amour dans mon thé.
Le plaisir n'est pas complet s'il est sans amour. - C'est un 'ingrédient' de la préparation dont on parle fort peu. - Aimer le thé commence par le respect: un stockage propre, pas de gaspillage. Et quand on aime, on donne toute son attention quand on passe du temps ensemble.
Si aimer ses enfants, c'est aussi les pousser pour qu'ils réalisent tout leur potentiel, alors aimer son thé, c'est vouloir tirer le maximum de ses feuilles.
Aimer le thé nous oblige à son égard, nous oblige à nous instruire et progresser dans la 'voie du thé', Cha Dao: mieux connaitre les techniques, les matériaux, les feuilles, les affinités entre eux, l'histoire-géo des thés, les méthodes d'infusion...
2004 HTC shou pu'er and 2011 Xishuangbanna
22 hours ago
8 comments:
Besoin de chaleur, oui, de réconfort et d'optimisme aussi...
Merci.
"Amour, source de chaleur inépuisable..."
Un article inspiré, profond et sensible.
J'aime.
Bien à Toi Stéphane; et toute la famille petits et grands!
. PHILIPPE .
Merci pour cet article Conscient qui nous apporte de la chaleur.
Les photos sont pleine de poésie et le thé vit à l'intérieur des tasses.
Nicolas
Je suis heureux de lire que l'article vous plait. Merci.
Well put Stephane! Words of wisdom to say the least. I agree that love and respect are the first and most important ingredients in any human endeavor, including enjoying tea.
In this sense, the act of preparing and enjoying tea is very much a microcosm of the universe and the human experience in general. It is very much a spiritual exercise for me. It is so refreshing and encouraging to see that you and others share this understanding.
This may all sound rather flaky to many people. But anyone truly passionate about the art of tea will agree that one's way of thinking, one's attitude, and one's demeanor all factor heavily into the quality of the tea experience. I suppose we could say that what is in one's heart, determines what is in one's cup. Or it at least determines how we perceive the contents of that cup. Of course, good water, leaves, and equipment can really help too. However, they are not enough in themselves.
It's also kind of funny how you sometimes seem to read minds with your posts. After reading your last post, I was wondering what types of oolongs specifically you are drinking. I didn't even need to ask. This week I have also been paying special attention to my mood and my attitude while preparing tea. I've also been noticing what a difference it can make.
Lessons in tea, are like lessons in life. Perhaps this simple truth alone is reason enough to expose and educate our children in the various aspects of tea passion. The tea itself can be thought of as the path, or the mechanism. While the ultimate destination, or result, is true love for one's self and all of creation, a deep appreciation for human history and culture, and a fundamental respect for the intimate interconnections that permeate all things.
I also meant to ask you who you are typically serving tea to? I noticed that you tend have several cups in most of your setups. Do you drink them all yourself, or are you serving tea to a small group of people?
It's also interesting the way the people that we are drinking with greatly influence the way the tea is perceived. I suppose that in this sense it would be almost disrespectful to serve quality gao shan cha to guests that lack gratitude and appreciation. I guess that's what tea bags are for.
Thank you very much for your eloquent comment.
During these pictures, I usually drink alone. However, in the evening, I continue to use the same setup (and tea) and drink with my wife and the guests we may have at home. (This week, it was her 90 years old grand mother!).
Aimer le thé nous oblige à son égard, nous oblige à nous instruire et progresser dans la 'voie du thé', Cha Dao: mieux connaitre les techniques, les matériaux, les feuilles, les affinités entre eux, l'histoire-géo des thés, les méthodes d'infusion...
Et tu nous aides bien à progresser sur la voie/nos voies respectives.
Merci.
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