Wednesday, November 25, 2009

2009 Fall Luanze Oolong from Feng Huang

Hand harvested mid September 2009.
Qingxin (luanze) Oolong cultivar.
Origin: Feng Huang village, next to Dong Ding.

Qingxiang: 'green' fragrant process. Rolled leaves.

I apologize for not writing a detailed article with tasting notes in English about this fresh Oolong. Instead, I recommend you read Matt's own description of it. It differs a little from my French notes of this tea, of course. Even with the same tea, different people notice and feel different things. Or we have different ways to express ourselves. Still, Matt's words and his further comments under his article show that he has understood this tea both with his mind and heart.

Sharing our different perspectives and experiences will help give a clearer picture of a tea, how to brew it and what to search in it. And with Thanksgiving just a day away, I would like to say thank you to Matt and all those who are sharing their tea experiences on the Net (via a blog, comments or a forum).
For this Cha Xi, I'm using a new blue Cha Bu. The color of the yellow lilies is a good match for the tea.

These two cups from Jingdezhen were hand made and handpainted with xintsai (xincai = new color).

The appearance is more modern, but the subject of nature and the style remain Chinese. The glaze seems a little thicker, whiter and smoother than with regular white cups.

The details are well done, but without the perfection of a hand painted Western tea cup (see Meissen or Herend ware). There, hand painting is so precise that 2 pieces look exactly alike. Before industrial manufacturing, only top painters could achieve this level of precision.

However, too much perfection kills life and movement. These little cup's quick brushes are not 100% precise, but they better capture the spirit of a changing nature.

Having tea in the cups brings further change the color of the painting. This interaction is a source of joy for the eye!

Note: Speaking of feedback, I also recommend reading Matt's and Celina's take of my 2009 Fall Hung Shui Oolong.

8 comments:

Matt said...

Stephane,

Thanks for giving one the opportunity to experience the depth of these two wonderful teas.

Peace

EnKoppZen said...

I´m greatly (& humbly) honored of the referens, Stephane. Thank you, as I really admire and is learning a lot from you and all other skillfull teamasters, & dedicated teabloggers.
As for this tea, it´s truly such a fascinating tea to drink.
For Chadao,
/Celina

Karen said...

Beautiful cups! Will you be carrying them?

TeaMasters said...

Karen,
Each cup is different, so they aren't items that can be included easily on my selection list. But inquiries are possible for those interested.

David said...

Je suis d'accord avec Karen, ces coupes peintes sont très belles !

Si par hasard tu en acquiers, je serais très intéressé. Le cas échéant, n'hésite pas à me faire signe.

En plus, les photos que tu en prends sont à chaque fois magnifiques. Le thé leur donne une légèreté et met les dessins en relief. Splendide.

++

TeaMasters said...

Ces coupes sont un peu à la porcelaine ce que la lingerie fine est à l'habillement! Petit et pas donné. En plus, chaque pièce est différente, si bien que c'est un peu fastidieux de toutes les présenter.

Néanmoins, face à vos nombreuses demandes, je vais probablement en racheter pour ma sélection (car celles-ci ont pris le chemin de Singapour!)

Ces images dans les coupes changent d'aspect avec la couleur de l'infusion. Avec des thés différents, on a donc des effets visuels différents. On redécouvre le dessin de la coupe avec chaque thé. Cela donne un côté vivant au coup de pinceau de l'artiste. On boit dans une oeuvre d'art!

otto said...

Sa finesse complexe m'a totalement échappé - du moins partiellement. Faut préciser aussi que c'est le 1er Luanze que je découvre - donc pas le plus évident pour commencer...

Au début, j'ai bien constaté cette remontée de chaleur saisissante. Mais il n'y avait pas de progression.

Alors, j'en ai fait un oolong de dîner, associé à des petits plats asiatiques. Ainsi le côté légèrement fructose ressortait, d'autres fois cela m'évoquait plutôt les fleurs fanées. Toujours en zhong.

Puis très infusé dans une théière Yixing, une note nouvelle est apparue particulièrement "cucurbitacée".

De manière très cubique, l'automne n'avait jamais disparu de ce oolong qui s'apprivoise avec beaucoup de patience...

réflexion faite: la bouilloire électrique aurait atteint sa limite?

TeaMasters said...

Otto,
Merci pour ton commentaire. Avec un zhong, l'important est de bien le préchauffer, couvercle inclus.
Sinon, la progression dans un thé importe moins que le niveau où l'on se trouve. L'idéal est qu'il soit bon de la première à la dernière goutte.

Bonne chance pour tes prochaines dégustations.