Monday, January 31, 2005


Au même étage que les antiquités, on trouvera aussi les finalistes du deuxième concours de set de thé. En voilà un particulièrement original: les anses ressemblent à des bouches ouvertes et souriantes!

Saturday, January 29, 2005


Pour tous ceux qui n'auront l'occasion de se rendre au musée de la céramique d'Ying Ge, Taiwan, voici une curiosité: une grosse théière et 2 tasses ressemblant à du bois. (Dans l'expo dont je vous parlais le 20 janvier).

Friday, January 28, 2005

Teaparker

Tea master Chih, Jung Sien has launched his (chinese) website called Teaparker in reference to Robert Parker, the well-known wine taster.

Maitre Chih, Jung Sien vient de mettre son site sur le thé en ligne. (C'est le gars avec la casquette). Malheureusement, c'est tout en chinois! Faudra donc continuer à lire Tea Masters pour savoir ce qu'enseigne ce Parker du thé!

Thursday, January 27, 2005

Tee-Weg in Japan

Wer mehr über die Tee Kultur und Geschichte in Japan kann bei Japanlink gute Information finden. Eine Ergänzung zum Ursprung aus China: nicht nur der Tee, sondern auch die schwarzen Becher (Tian Mu Wan) kamen aus China, während der Song Dynastie.

Wednesday, January 26, 2005

Dégustation d'un oolong vraiment pas cher

Wang Yo Ji vend un oolong Dong Ding au prix imbattable de 300 NTD par jin (1,2 euros pour 100 gr). Ci-dessous, j'en fais la dégustation en image.

Quant à ce qu'on ne peut pas voir, voilà mon compte-rendu: L'odeur est à mi-chemin entre les noisettes et celle d'un jardin humide avec un côté acidulé. Au goût, on constate à la fois un peu d'acidité et de l'amertume, mais aussi une sensation de sec qui se transforme en sucré. Pour éviter l'amertume et l'acidité sans perdre de goût, il est nécessaire de procéder à des infusions chaudes et courtes. Le goût subsiste étonamment longtemps en bouche pour un thé de ce prix.

L'inspection des feuilles permettant d'établir une fermentation légère, il est donc clair que c'est la torréfaction (le hong pei) qui donne à ce thé sa qualité (et facilitera sa conservation).

Bref, ce thé a un excellent rapport qualité/prix et peut se boire les jours ordinaires. Il est juste recommendé de ne pas oublier de verser le thé.

Les feuilles sèches sont petites et révèlent de nombreuses tiges. La couleur est un peu uniforme et grisâtre (pas évident sur la photo).

La thé est moyennement clair. Quelques poussières sont en suspension. La couleur est jaune, tirant vers le vert foncé.

This is low grade tea: the leaves are incomplete. The fermentation was very light: the leaves don't diplay much red on the edges. The leaves are very thin and small: this characterizes a low elevation of the tea field.

I used more tea than usual. The gaibei/gaiwan is quite full and well balanced.

Friday, January 21, 2005

Le thé, science ou art?

La gazette de thé TEMAE hésite entre les deux. Ils tombent souvent dans le cartésianisme français lorsqu'ils conseillent d'utiliser des mesurettes ou un thermomètre pour mesurer la température de l'eau. N'oubliez pas le chronomètre non plus!

En fait, je les trouve mieux inspirés lorsqu'ils conseillent de se concentrer sur certains sens. Sans vouloir être aussi ésotérique que Jean Montsern , je vois le thé plus comme une passion que comme une science... infuse!

Thursday, January 20, 2005

Old Teaware Exhibition

You'll see 100 year old teaware from Taiwan.
Place: Taipei County, Yingge Ceramics Museum, 3rd floor
Until: April 10, 2005
Recommended by tea master Chih Jung Sien.

New profile: Tea Master, the tea pot

Have you noticed? I have uploaded the picture of the tea pot I made July 12, 2004, a few weeks after starting this blog. That the reason why I called it TEA MASTER (the engraving is at the bottom). It's not that I pretend to be a Tea Master. Some people call themseves so after a few lessons and some practice. As for myself, I learned 3 hours weekly from Tea Chih (Chih, Jung Sien) for over a year and practice gongfu cha at least once a day. No, this blog just intends to be the bridge between Chinese Tea Masters and online tea fans.

Tea Chih has spent over 20 years of study about tea and pottery before writing his first book, and he admits he is still learning. It is truly to be a master to recognize that you'll always be a student!

Tuesday, January 18, 2005

Learn Gong Fu Cha with Tea Masters

Here is a collection of links to tea lessons/knowledge on my blog:

A. Gong Fu Cha Basics

1. The equipment,
2. the ingredients,
3. preheating,
4. brewing,
5. feeling with your 5 senses,
6. Tea, a pleasure beyond beyond the senses.

8 keys to successful gongfu cha
3 brewing techniques for Lung Jing tea.

Sung dynasty tea technique: green tea powder whisked in a Tian Mu bowl.
Brew tea in a bowl
Sao An Gongfu cha or how to save a tea that was too heavily roasted.
To taste a tea for the first time
How to hold a gaiwan?
Professional tasting technique DYI
Tea technique for many people.

Cha Xi
3 Cha Xi 2 pillars
Why a tea mat?
Sung dynasty inspiration
Ming dynasty inspiration
Dragon symbol and Cha Xi
Simplicity in a Cha Xi
- Enjoying one tea at a time
Cha Bu and American quilts
Taste of fall
Master Chih Jung Hsien

Tea and meditation

B. Water
A way to improve your water
More ways to improve water
Water from different kettles
Water's influence on tea

C. Tea

Thoughts about what's an excellent tea and a description of my best young raw puerh.
What is Cha Chi? and more cha qi discussion

What puerh will age well?
Be cautious, very cautious, most careful and extremely cautious in the puerh world, says Teaparker.
Fake Pu er, Fake Puerh(2)

To understand Oolong tea, (2)
Old tea
Shou Cha (roasted Oolongs)
Roasted and aged Wenshan Baozhong
Wu Yi documentary
Yan Cha de Wu Yu, Fujian 
Wu Yi Mountain Bai Ji Guan
Bi Luo Chun comparison: Taiwan vs Jiangsu, Jiangsu great vs Jiangsu good
Long Jin
Hsin Chu Oriental Beauty

My tea selection

D. Tea ware

How to appreciate a teapot: the basic and the potter's perspectives, the collector's perspective, the tea drinker's perspective
3 techniques to make teapots. And a link to a video of technique no 3.
How to match teapot and tea
Duanni vs zisha clay for cooked puerh
The influence of a pot's walls on tea (test 1, test 2)
Tea cups' color
Sung dynasty Tian Mu bowls shards.

How to hold a Yuan tea cup
Hitory of Meissen tea cups linked with Jingdezhen
How to season a teapot

Ni Lu, the kettle warmer

E. Storage
Aging and improving tea
Tea jar's magic trick
Home vs warehouse raw puerh storage 
Long term puerh storage
To increase the humidity level for puerh

F. Music for gongfu cha

Saturday, January 15, 2005

Die Grünen werden 25!

Die Partei der Grünen wird in Deutschland 25 Jahre alt. Deren Ideen haben auch Konsequezen für uns Teetrinker gehabt. Sie haben den Markt für biologisches Tee kräftig expandiert. (Juni 2004 machte ich eine Visite bei einer echten biologischen Tee Plantage) Das hat die Vielfalt der Tees noch erhöht und viele ausländische Tee Erzeuger bereichert. Nicht schlecht für eine anti-kapitalistische Partei!

Es ist aber auch gut, daß die Realos sich durchgesetzt haben. Denn zu viel Umweltbewußtsein würde schädlich sein. Würde man Pestiziden ganz verbieten, würde man nicht so viel Tee erzeugen können. Das würde auch zu höhere Preise führen. Für arme Tee Trinker (auch Schlucker genannt), eine Katastrophe. Für Grüne Wähler wäre es aber nicht so schlimm. Auch andere Mythen über unsere Umwelt werden sachlich durchleuchtet. Ich habe ihn gerade gelesen, und empfehle ihn sehr (mit einer Tasse chinesischem Tee, natürlich!)

Sind denn Pestiziden nicht Gift für unsere Gesundheit? Führen sie nicht zu Krebs? Viele Grünen, und auch nicht Grünen, glauben fest daran. Ich empfehle Ihnen alle das Buch von Bjørn Lomborg, Apocalypse No!. Dort erfahren wir, daß Pestiziden kaum für Krebs verantwortlich sind. Alle Umweltprobleme (in Luft, Wasser und Nahrung) erklären zusammen nur 2% aller Krebse (eine amerikanische Untersuchung von Doll u. Peto 1981:1256).

Folgen wir also den Rat des Tee Meisters Chih: kaufe Tee weil er dir schmeckt (und du ihn sein Preis wert findest), und nicht weil er biologisch und teuerer ist!

Thursday, January 13, 2005

Lin Hua Tai, un magasin de thé atypique

Traduit du livre de Maitre Tse, Chung Hsien "La rue du thé de Taiwan":

"Au no. 193, Chung Ching North Road, Lin Hua Tai (lieu no. 6) a un business model particulier. C’est un grossiste: les fermiers aiment faire affaire avec lui, car il les paie au comptant si ceux-ci manquent d’argent. Dans les autres magasins, le thé n’est plus traité comme une monnaie d’échange.

Le bâtiment de Lin Hua Tai est très commun. Marchant dans le hall, il n’a pas de posters ou de décoration propre aux magasins de thé, mais simplement des grosses boites de thé les unes à côté des autres. Les clients ne sont pas brusqués, comme c’est souvent le cas dans les magasins de thé.

Les gens d’An-Xi et le thé de Taiwan ne peuvent être séparés. Leur plus grande valeur ajoutée provient de leur technique de cuisson du thé. Quelle valeur ajoutée peut bien aider les thés de Taiwan à retourner sur les marchés internationaux ?

A part la bonne qualité, nous pourrions nous inspirer des méthodes de production et de vente durant la dynastie Qing."

J'y ai acheté 2 bons thés (oolong et baozhong). Cependant, je conseille de boire ces thés rapidement, car ils me semblent moins torréfiés que chez les maitres de thé de Taipei qui ajoutent leur savoir-faire. Chez Lin Hua Tai, c'est plus de la vente en gros et à petit prix. Le moins cher commence à 80 NTD les 600 gr (soit 0,2 euros les 100gr!). Je le conseille plutôt pour son choix et ses prix bas. On peut sentir, mais pas boire d'échantillon.

Monday, January 10, 2005

A tea blog from a Chinese Tea Merchant

The Teahub blog and tea talk blog are 2 blogs from a clever Chinese tea company, JinYuXuan, with a website called Tea hub. I think it's a wonderful idea for them to extend their store with 2 blogs. Maybe I should extend my blog with a web store, too?!!!

The reading is quite interesting. Their focus seems to be on Pu Erh tea, which is one of the most difficult for westerners to understand. The driving force behind them is a tea master called Ms. Liu. -Shouldn't she be called tea mistress?!-

Located in Mainland China, this company seems to associate local tea sources, tea knowledge, english and web proficiency. If they have good businss sense, they may become leaders in export of Chinese teas.

What I like about the blogs is that the information provided is quite reliable and stems from a deep knowledge about tea. However, mistakes (or differences in opinion) can't be ruled out. For instance, here they advocate using glass to brew green tea because you can see the leaves unfold. However, glass doesn't handle heat as well as chinaware and leads to a more fuzzy smell. This is an interesting experience everybody can make: brew the same tea in different tea wares and find out which gives the best result. Don't always trust the tea master, become one!

Friday, January 07, 2005

Wednesday, January 05, 2005


Why is it a good teapot? 2 things to watch out for: 1. The built-in filter in shape of a golf ball. 2. The same color inside and outside: no oil to make the outside shiny.

Tuesday, January 04, 2005


Recommended by Tea Master Chih, this Zhu-Ni Hu from Yixin. Beautiful landscape on one side and ...

my X-Mas gift this year! It's truly a tea pot for a Happy Tea Person (that's what's written in Chinese on the teapot!)

Monday, January 03, 2005

Happy New Year 2005! Joyeuse Année! Frohes neues Jahr!

Drink lots of tea and prosperity!
Bonne année et bonne santé et avec thé!
Prost Neujahr vom Tea Masters Blog!