Friday, October 14, 2011

A classic Oriental Beauty in Banciao's Lin Garden


 These last 4 months, you were so many to ask for an Oriental Beauty Oolong and I kept being disappointed by the samples I tasted... Oriental Beauty farmers are riding the wave of high demand for quality red teas in China (even though OB isn't fully oxidized). They are adapting to this booming market. Top OB with only buds is turned into gold as its fragrances are more and more perfume like. But this trend also means less balance and depth in taste.

But now, the long wait is over! A simpler, more classic Oriental Beauty from the Miaoli/Hsin Chu area has satisfied me. It's not a modern 'top model' kind of OB with a thin, tall fragrance. It's more full body, sweet and with a long after taste. This is the 'classic' profile of good Taiwanese Oolongs.
The smell of the dry leaves is like milk chocolate with hazelnuts! And it has already an intriguing deep old wood fragrance. The taste is much more fruity and full body. Harvested by hand on August 10, 2011, this Oriental Beauty contains all the aromas of Taiwan's hottest month in the countryside.

It's the kind of robust Oolong that can also be kept in a thermos bottle and drunk outdoors anywhere. Here, today, is Banciao's Lin Garden with 2 visitors from France. This historical landmark is a wonderful background for one of Taiwan's most recognized tea internationally. It shows the importance to preserve the classic beauty of the (Chinese) past. Be it architecture or tea culture! This is also why I'm glad to share this and my other teas with you directly!

(In the coming week, I'll review this OB in more detail...)

5 comments:

Steph said...

My favorite tea, and my favorite profile of it too.

Isabelle said...

Bonjour Stéphane,

Quand tu dis que c'est un thé que l'on peut emmener en bouteille thermos à l'extérieur, tu veux dire que l'on peut le préparer le matin et puis le déguster tout au long de la journée ? Que le thé n'est pas dénaturé ?

Merci & à bientôt

TeaMasters said...

Isabelle,
C'est plus simple encore: je mets quelques feuilles dans mon thermos et les laisse infuser. Mais je finis mon (petit) thermos en l'espace de 2-3 heures maxi! De bonnes feuilles (et peu nombreuses, j'insiste) supportent cela assez bien. On obtient alors des infusions particulièrement concentrées. (Cela peut être un test pour mesurer la qualité de vos feuilles d'oolong torréfié ou puerh.)

Isabelle said...

Stéphane,

Je ne connaissais pas cette technique ! Peux tu nous dire grosso modo la quantités de feuilles et la quantité d'eau que tu mets ainsi que les variétés de thés avec lesquels cela est possible (en dehors de l'oriental beauty )?

Encore merci.

TeaMasters said...

Isabelle,
Ce n'est pas vraiment une technique. C'est plus un moyen pratique d'avoir un thé chaud à portée de la main quand on se ballade (surtout quand il fait froid). Pour le grammage, je fais cela au juger et selon mes goûts. Disons que je mets une demi couche sur le fond du thermos. C'est surtout le puerh, le thé rouge et les Oolongs torréfiés qui conviennent bien.