Monday, July 23, 2012

RED - Red Extreme Delight


Cultivar: Qingxin (luanze) Oolong
Origin: Mojiang, Yunnan
Elevation: 1700 meters
Harvested by hand in spring 2012
Process: fully oxidized, red tea.

The dark, striped dry leaves exhale  naturally fruity aromas. These fragrances are high pitched like the sounds of a violin. This is pretty unusual for a hung cha (red tea). And not only are the fragrances high pitched, but they feel very pure.

To test this tea, I'm using just boiled water and a porcelain gaiwan.
The brew is shiny and transparent.

The aromas are so vividly fragrant and light. It's amazing. When was the last time I had such a great red tea? I can only think of the 2007 'perfect' Oriental Beauty as somewhat similar in its perfume like quality.

As for the taste, this RED tea provides more Extreme Delight: a powerful, well balanced Cha qi that brings energy and comfort to the whole body. The aftertaste is pleasant and very long lasting. And, very important, the mouth remains bright and clean. 

With some teas, the bright notes only last for one or 2 brews, but with this tea, I'm amazed how the high notes manage to keep up so well.

The open leaves show that the oxidation was 'rare', still greenish inside. The oxidation tried (and succeeded) to retain the lightest fragrances from these leaves. We can better see now that this high mountain red contains many buds and young leaves.
We better understand that everything in this tea concurs to make the tea with the lightest and purest fragrance:
- low yield, high quality cultivar that grows well in high altitude (= qingxin/luanze Oolong)
- a new plantation (with healthy soil) in high altitude (here in Yunnan),
- spring harvest of buds and young leaves, because they are are the most fragrant,
- a careful oxidation process that retains the qualities of these leaves.

This tea shines its bright light everywhere.
Red Extreme Delight 

8 comments:

Philippe de Bordeaux filipek said...

Qu'une hâte : déguster ce breuvage!Si tu le compares à ta Beauté Orientale parfaite 2007 c'est dire!Il a l'air de convenir à chaque saison avec des perceptions différentes.J'ai néanmoins un petit trouble dans toute cette clarté.Entre Thés Rouges et Oolongs?Tu parles de cultivar Luanze poussant à 1700 m dans le Yunnan.Ce thé est à 100% oxydé Oolong;il n'y aurait donc pas une forte fermentation à l'instar des certains Thés Rouges Chinois sur ce Thé?Peut être que ces feuilles de grandes qualités peuvent produire plusieurs thés sous différents process?
Je suis persuadé que tu apporteras Réponse à ces questions de débutant!L’Esprit du Débutant toujours?le Bon!
à bientôt.
Merci.

The Teaist said...

As someone who is a big fan of 'red' (a.k.a. black) teas, I loved this review! Do you know under what English name and where I could get this tea? It sounds wonderful, just the sort of thing I am looking for.

All the best!

TeaMasters said...

Merci pour tes questions, Philippe. Il faut bien distinguer d'abord le cultivar (le type d'arbre de théier). Ici, il s'agit de feuilles issues du qingxin Oolong (aussi appelé luanze ou ruanzhi Oolong). C'est le cultivar Taiwanais le plus traditionnel pour les Oolongs de haute montagne.

Mais c'est le process de fabrication et le degré d'oxydation qui détermine quel type de thé on obtient au final. Ainsi, au printemps j'avais même sélectionné un thé vert (du Wenshan) fait avec ce même cultivar (stock épuisé depuis).

Ici, je le classe en thé rouge au lieu d'Oolong. Il pourrait effectivement y avoir un peu matière à débat, car on voit que l'intérieur des feuilles n'est pas complêtement rouge. Mais pour être un Oolong de type Oriental Beauty, ses feuilles sèches devraient avoir différentes couleurs, or elles sont très sombres. C'est une des raisons pour lesquelles je le range dans la classe des thés rouges. (Chez les Darjeeling, j'ai pu goûter des thés rouges encore moins oxydés que cela!)

TeaMasters said...

Dear Teaist,
This high mountain red tea made with this cultivar is an innovation. (I also had some from Taiwan in the past). It doesn't have a specific name, so Red Extreme Delight is my descriptive name. You will find it in my current selection.

Anonymous said...

Bonjour Stéphane !

Cette dégustation retranscrite met vraiment l'eau à la bouche ! Comment, en gros, fais-tu infuser ce thé dans ton gaiwan ? "Beaucoup" de feuilles pour de "petites" durées d'infusion (10 - 15 sec.) ou bien autrement ? Merci !

Un amateur du Jinxuan Oolong de Zhu Shan...

TeaMasters said...

C'est un thé qui tient bien les longues infusions. Il n'est donc pas besoin d'en mettre beaucoup. Le gaiwan était à moitié rempli de feuilles ouvertes, environ, à la fin de mes infusions. Mais cela dépend aussi des goûts de chacun.

Gero said...

Lieber Stéphane,

vielen Dank für die Probe!
(English from now on for the sake of the majority of your readers).
Next to the door of my house there is a vine of red grapes. They are very intense, flavourful ... and so popular with the birds of our village, that I hardly had a grape for myself. But with this tea it doesn't matter - the flavour is almost identical. What an amazing tea! A grape is swallowed and gone, but this tea brews so many intriguing infusions.

Viele Grüße
Gero

TeaMasters said...

Dear Gero,
Thanks for your comment. I'm glad this tea 'hit home' for you. I agree that this is an amazing tea, mixing the flavors of red with the power of High Mountain oolong.